Vzdělávání v oblasti
myslivosti a přírody
Vzdělávání v oblasti myslivosti a přírody

2. Výživa a krmení zvěře

Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Faktory ovlivňující výživný stav zvěře
  • dostatečná potravní nabídka
  • druhová pestrost potravy
  • kvalita potravy
  • zdravotní nezávadnost potravy
  • zdravotní stav zvěře
  • roční období
  • druh krmiva

Základní pojmy
  • výživa zvěře – soubor pochodů, fyziologických a biochemických, příjem, trávení, vstřebávání a metabolismus živin potřebných k udržení všech životních funkcí
  • živiny – chemicky definovatelné látky potřebné k výživě zvířat
           
        látky nezbytné (esenciální aminokyseliny, vitamíny)
           
        látky indiferentní (Si, Cr)

Rozbory krmiva
  • sušina – je zbytek krmiva po vysušení, vzorek se suší do konstantní hmotnosti při teplotě 103 ± 2 °C.
  • stravitelné živiny, koeficient stravitelnosti
  • stanovení živin:
    1. chemickou analýzou
    2. biologickými pokusy
    3. výpočtem
Rozbor krmiva
Vláknina a její funkce v organismu
  • sacharidy – škrob, cukr, celulóza
  • BNLV – suma cukrů, škroby a organické kyseliny
  • vláknina – není přesně chemicky definovatelná látka, je to směs celulózy, hemicelulózy, ligninu, kutinu, křemičitanů,
    1. zabezpečuje mechanické nasycení zvířat
    2. podporuje peristaltiku střev a motoriku bachoru
    3. limituje příjem krmiva
    4. limituje stravitelnost krmiva

Organické kyseliny
  • kyselina mléčná
  • kyselina octová
  • kyselina propionová
  • kyselina mravenčí
  • kyselina máselná
  • jsou produkovány mikroflórou bachoru
  • využití jako zdrojů energie u přežvýkavců ze 70 %

Lipidy a bílkoviny
  • tuky jsou pohotovým zdrojem energie
  • z bílkovin jsou nejdůležitější esenciální aminokyseliny – pro organismus jsou nepostradatelné a syntetizují se pouze v omezeném množství (přežvýkavci jsou schopní prostřednictvím syntézy plně pokrýt potřebu esenciálních aminokyselin)

Minerální látky
  • Ca (vápník) – nejvíce zastoupený prvek v živočišném organismu (kosti), zdroj krmný vápenec
  • P (fosfor) – součástí buněk, dikalcium fosfát, poměr Ca:P – optimální 2:1
  • Na (sodík) – udržení acidobazické rovnováhy, nadměrný příjem průjmy, zdroj NaCl, nedostatek snižuje žravost zvířat, intenzitu růstu, narušuje plodnost
  • K (draslík) – ovlivňuje acidobazickou rovnováhu a osmotický tlak v buňkách, nedostatek – nechutenství, poruchy srdeční činnosti
  • Mg (hořčík) – nedostatek může vést k pastevní tetanii – křeče, apatie, svalový třes, zdroj síran hořečnatý
  • S (síra) – součást sirných AMK, zdroje sírany
  • Fe (železo) – krvetvorba, bílkovinné přenašeče
  • Cu (měď) – krvetvorný prvek, součást enzymů
  • I (jód) – součástí hormonu štítné žlázy,
  • Se (selen) – antioxidační účinky, ochrana buněk
 
Vitamíny
  • vitamín A (retinol) – ochrana epitelů před rohovatěním a protiinfekční funkce, provitamín β-karoten
  • vitamín D – vliv na distribuci vápníku a fosforu v těle
  • vitamín E – antioxidační činidlo
  • vitamín C není pro zvěř (kromě srnčí) vitamínem, k syntéze dochází v játrech
 
Probiotika a prebiotika
  • probiotika – jsou látky nebo mikroorganismy, které po požití přispívají k vytvoření příznivé mikrobiální populace v trávicím traktu
  • prebiotika – většinou cukry, které pozitivně regulují střevní mikroflóru

Zažívací trakt a jeho funkce
  • přežvýkavci nejlépe tráví vlákninu – pomocí celulolytických organismů
  • stavba složeného žaludku:
    bachor – největší, sliznice je tvořena lístkovými papilami (klky), jejich velikost a množství se mění v závislosti na délce světelného dne (v zimě má bachor pouze 1/3 objem oproti letnímu období a plochu 10–15%)
    čepec – hromadí se zde potrava rozmělněná přežvykováním
    kniha – sliznice knihy vytváří podélné listy
    slez – vlastní žaludek přežvýkavců, stěna slezu je vystlána žlaznatou sliznicí, probíhá zde chemické trávení potravy
  • tenké střevo – enzymatický rozklad natrávené potravy a vstřebávání živin
  • tlusté střevo – resorpce vody, formování trusu

Příjem potravy a její zpracování
  • několik cyklů za den (různé podle druhu zvěře)
Krmiva
  • objemná
  • jadrná
  • dužnatá
  • minerální
  • medicinální

Krmná norma
  • vědecky zjištěná denní potřeba živin pro jednotlivé druhy zvěře s ohledem na roční období, jejich živou hmotnost a stáří
  • je to množství krmiva, které zvěř potřebuje, aby se mechanicky nasytila
  • množství krmiv a dobu přikrmování je třeba uzpůsobit podle místních podmínek
  • i začátek přikrmování je nutné přizpůsobit podle místních podmínek

Objemná krmiva
  • základní složka krmných dávek všech přežvýkavců
  • mají nízkou koncentraci živin a poměrně vysoký obsah vlákniny
  • všechny druhy trav a bylin – čerstvé, sušené i konzervované
  • listy a letorosty stromů a keřů
  • v letní období jsou přijímána prostřednictví pastvy
  • v zimním období jsou přijímána v sušené nebo konzervované podobě
  • obsah sušiny v takovýchto krmivech musí být na 85 %, pokud je menší dochází k zaplísnění krmiva (plísně a houby)
  • zaplísněné krmivo zvěř nepřijímá a může způsobit vážné zdravotní potíže
  • sklizeň a příprava objemných krmiv musí být v optimální vegetační fázi (vegetační zralosti), trávy před metáním, byliny před květem, letnina nejlépe v červnu
  • nevhodné je zkrmování samotných sen z monokulturních porostů
  • z vojtěškového sena zvěř vybírá pouze lístečky, tvrdé stonky zvěř nebere, živinově podobné jadrnému krmivu
  • jetelové seno má vysoký obsah dusíkatých látek a malé množství vlákniny, při jeho zkrmování by se mělo vhodně kombinovat např. se senem z lučních porostů popř. monokulturních trav (jílek)
  • kůra stromů – obsahuje třísloviny (tanin), lignin a pryskyřice, k zabránění škodám na lesních porostech okusem, ohryzem nebo loupáním je vhodné zejména v zimním a jarním období předkládat zvěři větve z ořezu ovocných stromů, klest z těžby
  • v praxi se v lesních porostech zakládali tzv. okusové plochy – zastoupena lípa, jeřáb, osika, jíva

Silážovaná krmiva
  • konzervovaná krmiva, která se vyznačují nízkou hodnotou pH 3,6–5 vlivem vzniku organických kyselin zejména kys. mléčné
  • výživná hodnota je ve srovnání z původní plodinou zpravidla nižší
  • výsledná výživná hodnota závisí na:
    – druhu a silážovatelnosti píce
    – složení sušiny
    – dodržování technologického postupu

Silážovaná krmiva lze rozdělit:
  • Podle obsahu živin:
    – bílkovinné
    – polobílkovinné
    – glycidové
  • Podle obsahu sušiny a použité technologie:
    – siláž z čerstvé píce (sušina 22–26 %)
    – siláž z částečně zavadlé píce (suš. 26–35 %)
    – siláž ze zavadlé píce (suš. 35–50 %) = SENÁŽ

Procesy probíhající při silážování
Kvalita silážovaných krmiv
  • optimální vegetační stádium sklízené píce
  • optimální obsah sušiny (zavadání max. 24–36 hod.)
  • optimální délka řezanky
  • dodržování technologického postupu
  • používání účinných konzervačních přípravků
  • vhodné silážní sklady popř. technologie (silážní vaky, obalované balíky)
 
Doba sklizně pícnin pro silážování
 
Pícnina Vegetační fáze
 Travní porosty                sloupkování až počátek metání
 Jetel  asi 1/3 květů rozkvetlá
 Vojtěška  stadium butonizace
 Oves  počátek těstovité zralosti
 Ječmen  počátek těstovité zralosti
 Pšenice  mléčně voskovitá zralost
 
Délka řezanky
 
Pícnina Délka řezanky [mm]
 Trávy zavadlé                     do 30     
 Jetel a vojtěška zavadlé  do 20
 Kukuřice mléčně voskovitá zralost  7 – 10
 Obiloviny v těstovité zralosti  4 – 7


 
Obsah dusíkatých látek, energie a vlákniny v silážích

Způsoby předkládání silážovaných krmiv
  • ad-libitně na dostatečný počet krmných míst, tak aby se k potravě dostala všechna zvěř
  • použití vhodné technologie a techniky při přikrmování zvěře
  • zvolit takové množství krmiva, aby bylo co nejdříve spotřebováno a nedocházelo k jeho znehodnocení zapařením, zaplísněním
  • zajištění odstranění zbytků krmiva a sanace krmných míst
  • dostatečné množství kvalitní pitné vody a minerálních lizů

 
 





Jadrná krmiva
  • z obilovin nelze doporučit zkrmování pšenice,
  • pšenice je charakteristická vysokým obsahem lepku, vytvoří v bachoru lepkavou obtížně stravitelnou hmotu
  • ideální jsou obiloviny s vyšším obsahem vlákniny např. oves a ječmen
  • luštěniny lze zkrmovat pouze omezené množství, protože v přirozeném stavu obsahují inhibiční látky, které blokují důležité trávicí enzymy
  • olejniny – ve šrotovaném stavu popř. ve formě extrahovaného šrotu je nutné dávat pozor na to, aby nebyly žluklé
  • sezamové pokrutiny
  • lněné semeno – dietetické krmivo, příznivě působí na peristaltiku střev
 
Kompletní krmné směsi
  • jedná se o kompletní doplňkové krmivo
  • obsahující všechny komponenty včetně
  • minerálních doplňků, obvykle bývají ve formě granulí popř. šrotu
  • musí být zachována struktura granulovaného krmiva
  • často dochází k rozpadu struktury granulátu
  • při výrobě by se měla využívat vhodná pojiva např. melasa
  • lze namíchat podle aktuálních potřeb zvěře
 
Dužnatá krmiva
  • vyznačují se vysokým obsahem vody a nízkou koncentrací živin, cenné zdroje vitamínů a minerálních látek
  • řepy, mrkev, brambory, topinambur,
  • vodnice, tuřín, kedlubny, zelí, ovocné plody, krmná kapusta a další
  • využívají se převážně na podzim a v zimním období
  • uskladnění ve sklepech a krechtech
  • neměla by se zkrmovat zmrlá
  • brambory je možné zkrmovat po celou zimu,
  • v jarním období po naklíčení se pro zvěř
  • stávají jedovaté díky alkaloidu solaninu
  • řepy a mrkev jsou významným zdrojem β-karotenu
 
Minerální doplňky
  • potřeba minerálních látek se mění v závislosti na stáří, hmotnosti, fázi reprodukčního cyklu a ročním období
  • důležité je celoroční předkládání soli
  • pro doplnění P a Ca lze využít minerální lizy
  • při příjmu mladé píce na jaře může dojít k methemoglobinémie zvěř se vnitřně dusí

TMR směsná krmná dávka
  • využívá se na farmách a v oborách
  • nutnost pořízení míchacího zařízení buď stacionárního (míchací stroj) nebo mobilního (krmný vůz)
  • všechny komponenty krmné dávky se smíchají a předkládají zvěři na vhodných místech
  • výhody: přesné dávkování
  • nevýhody: lze jen velmi těžko využít ve volných honitbách, vysoká pořizovací cena zařízení
 
Topinambur

 

 
Tuřín


 
Krmná kapusta



 
Vodnice




Vojtěška setá




Jetel luční




Kmín luční




Len setý




Sója luštinná


 

Elektronické knihy
nečekejte na pošťáka

Hledáte něco jiného?
stovky položek najdete v e-shopu

Chcete si uložit k tématu poznámku?

přihlaste se
- partneři -
OK
ANO   NE